Statuten
Naam, Zetel en duur.
De vereniging draagt de naam Watersportvereniging “Bovenhaven”, is opgericht
1 mei 1954 en is gevestigd te Kampen.
De vereniging die op één mei negentienhonderd vierenvijftig werd opgericht, is aangegaan voor onbepaalde tijd.
Deel en middelen ter bereiking daarvan.
Artikel 2.
1. De vereniging stelt zich ten doel beoefening en bevordering van de
watersport door haar leden.
2. Zij tracht dit doel te bereiken langs wettige weg en wel onder andere door:
• het houden van vergaderingen en bijeenkomsten , het houden van cursussen, lezingen en dergelijke, de watersport betreffende.
• het houden van wedstrijden en tochten.
• het samenwerken met andere watersportverenigingen die hetzelfde of nagenoeg doel nastreven.
Artikel 3. Leden.
1. De vereniging kent:
a. leden;
b. jeugdleden;
c. ereleden;
2. Leden van de vereniging kunnen zijn natuurlijke personen van vijftien
Jaar of ouder.
3. Leden verplichten zich bij hun toetreden tot de vereniging tevens het
Buitengewone lidmaatschap van de N.N.W.B te aanvaarden.
4. Jeugdleden zijn natuurlijke personen die de vijftienjarige leeftijd nog niet
hebben bereikt. Een jeugdlid heeft tegenover de vereniging dezelfde
rechten en verplichtingen als een lid, met dien verstande, dat hij geen
stemrecht heeft en niet tot bestuurslid kan worden benoemd. Een jeugdlid
Een jeugdlid wordt lid zodra hij vijftienjaar wordt.
5. Om jeugdlid te kunnen worden moet men zich aanmelden bij het
Bestuur, dat over de toelating van een (jeugd) lid beslist. Jeugdleden
dienen bij hun aanmelding te overleggen een schriftelijke toestemming van diegene die de ouderlijke macht of voogdij over hen uitoefent
6. Ereleden zijn zij, die wegens hun buitengewone verdiensten ten opzichte
van de vereniging door de algemene vergadering op voorstel van het bestuur als zodanig zij benoemd.
7. Ereleden die niet tevens gewoon lid zijn, hebben geen stemrecht.
Artikel 4. Lidmaatschap.
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door het overlijden van het lid;
b. door schriftelijke opzegging door het lid. Het lidmaatschap houdt dan op
met het eind van het jaar, waarin is opgezegd.
c. door schriftelijke opzegging door het bestuur. Deze opzegging kan
gedaan worden wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd
kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
d. door ontzetting. Deze wordt door het bestuur uitgesproken alleen wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
2. Bij ontzetting geeft het bestuur het betrokken lid ten spoedigste bij aangetekend schrijven kennis van het besluit, met opgaaf van reden.
Het lid kan binnen één maand na ontvangst van die kennisgeving schriftelijk in beroep gaan bij de algemene vergadering. De uitspraak van de algemene vergadering is bindend voor partijen.
Gedurende de beroepstermijn en zolang op het beroep niet is beslist, is het lid geschorst.
3. Wanneer het lidmaatschap in de loop van het boekjaar eindigt blijft de
contributie over het gehele jaar verschuldigd.
4. Het hiervoor in dit artikel bepaalde is ook van toepassing op jeugdleden en ereleden.
Artikel 5. Contributie.
De leden moeten een jaarlijkse contributie betalen. Die op na te melden jaarvergadering telkens bij besluit van de algemene vergadering wordt vastgesteld.
Voor jeugdleden bedraagt de contributie niet meer dan 50% van de gewone leden.
Artikel 6. Bestuur.
• Het bestuur bestaat uit tenminste vijf en ten hoogste negen leden. Zij worden door de algemene vergadering uit de leden van de vereniging benoemd.
• Op de jaarlijkse algemene vergadering treedt telkens tenminste één lid af,
volgens een door het bestuur op te maken rooster. Aftredende bestuursleden zij terstond herkiesbaar.
• De algemene vergadering kan te allen tijde een bestuurslid ontslaan of voor een termijn van maximaal drie maanden schorsen, mits hiertoe met tenminste met 2/3 van de in een algemene vergadering uitgebrachte stemmen besloten wordt. Het bestuurslidmaatschap eindigt ook, wanneer
het lidmaatschap van de vereniging eindigt.
• Bij een vacature in het bestuur benoemt de eerstvolgende algemene vergadering een opvolger.
• Indien in het bestuur één of meer vacatures ontstaan, blijven de overblijvende bestuursleden een bevoegd college vormen tenzij het aantal zitting hebbende bestuursleden minder bedraagt dan het aantal vacatures.
In dat laatste geval zijn de overblijvende bestuursleden verplicht binnen een termijn van één maand na het ontstaan van de laatste vacature een algemene vergadering bijeen te roepen, waarin in de ontstane vacature’(s)
wordt voorzien.
Artikel 7.
• De functies van secretaris en penningmeester worden door de bestuursleden
onderling verdeeld; de voorzitter wordt in functie gekozen door de algemene vergadering.
• Bestuursleden worden genomen bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen wordt een voorstel geacht te zijn verworpen.
• Van het verhandelde in bestuursvergaderingen worden notulen gehouden, die na goedkeuring door de bestuursvergadering door voorzitter en secretaris worden ondertekend.
Artikel 8. Taak en bevoegdheden bestuur.
• Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.
• De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door voorzitter en secretaris, voorzitter en penningmeester of secretaris en penningmeester.
• Van de rechtsbehandeling bedoeld in artikel 44 lid 2 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek is het bestuur bevoegd, mits met toestemming van de algemene vergadering, tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen;
Artikel 9. Boekjaar.
Het boekjaar loopt nam 1 januari tot 1 januari.
Artikel 10. Algemene vergaderingen.
• Jaarlijks wordt uiterlijk in de maand maart, een (onder meer) huishoudelijke algemene vergadering, hierna te noemen “jaarvergadering ”gehouden.
• In deze vergadering brengt het bestuur zijn jaarverslag, uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden, rekening en verantwoording over zijn gevoerd bestuur in het afgelopen boekjaar en legt een begroting over van het lopende boekjaar.
• De algemene vergadering benoemt jaarlijks, uiterlijk op de vergadering aan de jaarvergadering voorafgaand, een commissie van tenminste twee leden, die geen bestuurslid mogen zijn. De commissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur over het afgelopen boekjaar die daartoe tenminste twee week vóór de jaarvergadering ter beschikking van de commissie moet zijn, en brengt aan de jaarvergadering verslag van haar bevindingen uit.
• De jaarvergadering behandelt ook de voorstellen, die door het bestuur zijn gedaan of die door tenminste 5 leden tien dagen vóór de vergadering schriftelijk bij het bestuur zijn ingeleverd. Dit geldt ook voor de andere algemene vergadering.
Artikel 11.
• Verder roept het bestuur een algemene vergadering bijeen.
wanneer het dit wenselijk oordeelt, of wanneer het daartoe volgens de
wet of de statuten verplicht is.
• Het bestuur is tot het bijeenroepen van een algemene vergadering verplicht, als tenminste één/tiende van het aantal leden dit schriftelijk aan het bestuur vraagt, met vermelding van de te behandelen onderwerpen. In dit geval moet de vergadering binnen vier weken na ontvangst van het verzoek worden gehouden. Is dit niet gebeurd dan kunnen de verzoekers zelf een algemene vergadering bijeenroepen op de zelfde wijze als het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.
Artikel 12.
1. De leden van de vereniging worden tot alle algemene vergaderingen tenminste veertien dagen tevoren door het bestuur schriftelijk in kennis gesteld en opgeroepen.
2. De voorzitter van het bestuur – en bij zijn afwezigheid één van de andere bestuursleden – treedt op als voorzitter van de algemene vergadering.
3. De secretaris van het bestuur houdt notulen bij van het besprokene in alle algemene vergaderingen. Het bepaalde in artikel 7 lid 3 is hierbij van toepassing, met dien verstande dat deze notulen door de algemene vergadering goedgekeurd worden.
4. Tenzij in deze statuten anders is voorgeschreven, worden alle besluiten genomen met meerderheid van stemmen van de aanwezige, niet geschorste, leden.
Ieder lid heeft één stem. Stemmen bij volmacht is toegestaan met dien verstand dat één persoon niet meer dan één stem bij volmacht mag uitbrengen.
5. Stemmingen over personen geschiedt schriftelijk; stemmingen over zaken geschiedt mondeling, tenzij de voorzitter anders beslist of tenminste vijf ter vergadering aanwezigen om schriftelijke stemming verzoeken.
6. Blanco stemmen en getekende briefjes zijn ongeldig.
7. Wordt bij benoeming van personen bij de eerste stemming geen meerderheid verkregen , dan wordt een tweede vrije stemming gehouden. Wordt dan weer geen meerderheid verkregen, dan wordt herstemd tussen de twee personen, die bij de tweede stemming de meeste stemmen verkreeg.
8. Bij staken van stemmen over zaken is het voorstel verworpen.
Staken de stemmen over personen, dan beslist het lot.
9. Het ter vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter, dat een besluit is genomen , is beslissend. Het geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover gestemd werd over een voorstel, dat niet schriftelijk is vastgelegd.
10. Wordt de juistheid van voormeld oordeel onmiddellijk na het uitspreken daarvan betwist, dan wordt opnieuw gestemd, wanneer dit verlangd wordt door de meerderheid van de vergadering of – als de eerste stemming niet hoofdelijk of schriftelijk plaats vond – door één stemgerechtigde lid. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de eerste stemming.
Artikel 13. Statutenwijziging en ontbinding.
1. De statuten van de vereniging kunnen worden gewijzigd door een besluit van de algemene vergadering, mits in de oproeping tot de vergadering is vermeld, dat statutenwijziging wordt voorgesteld. Een afschrift van het voorstel, waarin de wijziging woordelijk is opgenomen, moet tenminste vijf dagen vóór de vergadering tot na afloop van de vergadering in het gebouw van de vereniging voor de leden ter inzage hebben gelegen.
2. Besluit tot statutenwijziging moet worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldige uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin tenminste twee/derde van het aantal leden aanwezig is.
3. Is het vereiste aantal leden niet aanwezig dan wordt zo spoedig mogelijk na de vergadering doch uiterlijk binnen één maand daarna een oproep voor de nieuwe algemene vergadering gedaan. In die vergadering kan ongeacht het aantal aanwezige leden een besluit worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
4. De statutenwijziging treedt niet in werking voordat daarvan een notariële akte is opgemaakt.
Artikel 14.
1. Op een besluit tot ontbinding van de vereniging is van toepassing al wat in artikel 13, leden 1, 2 en 3 is bepaald.
2. De vereffening van het vermogen van de ontbonden vereniging geschiedt door het bestuur, tenzij bij besluit tot ontbinding één of meer anderen tot vereffenaar zijn aangewezen.
3. Bij het besluit tot ontbinding beslist de algemene vergadering over de aanwending van een eventueel batig saldo van de vereffening, na de subsidiërende instanties te hebben gehoord.
Artikel 15. Huishoudelijk reglement.
1. De algemene vergadering kan huishoudelijke reglementen vaststellen, die geen bepalingen mogen bevatten, die in strijd zijn met de wet of deze statuten.
Evenzo mag het bestuur een dergelijk reglement vaststellen ter regeling van de gang van zaken binnen het bestuur.
Huishoudelijke reglementen mogen slechts met een twee/derde meerderheid van de aanwezige stemmen in een vergadering van het orgaan, dat ze mag vaststellen, worden aangenomen, gewijzigd en afgeschaft en mits in de desbetreffende oproep voor de vergadering van het voornemen daartoe melding is gemaakt.
2. Over alles, wat niet door de wet, de statuten of huishoudelijk reglement is geregeld, beslist de algemene vergadering.