Havenreglement

Havenreglement voor watersportvereniging Bovenhaven


ARTIKEL 1: BEGRIPSBEPALING
In dit reglement wordt verstaan onder:
1.1 Haven: alle wateren en terreinen met opstallen (incl. kantine) en inventaris in gebruik bij de vereniging.
1.2 Hellingwerkzaamheden: het op de wal brengen of te water laten van vaartuigen, alsmede het stallen van vaartuigen in de opstallen of op de terreinen van de vereniging. 1.3 Havenmeester: de persoon of diens plaatsvervanger, die door het bestuur met het beheer van de haven is belast en die namens het bestuur toezicht houdt op de juiste naleving van dit reglement.
1.4 Loods: het gedeelte van het havengebouw, dat is bestemd voor onderhoud/reparatie van vaartuigen en opslag van onderdelen en materialen.
1.5 Werkplaats: het deel van het havengebouw, dat is bestemd voor bouw, onderhoud en reparatie van havenonderdelen.
1.6 Havenkantoor: het deel van het havengebouw dat bestemd is voor de havenmeester. 1.7 Ligplaats: een door het bestuur aan een lid toegewezen ligplaats aan de loopsteiger, puntersteiger, jollensteiger of op de rekken.
1.8 Bestuur: het bestuur van WSV Bovenhaven.
ARTIKEL 2: LIDMAATSCHAP
2.1 Nieuwe leden dienen de intentie te hebben gebruik te maken van onze watersportfaciliteiten en dienen daarom aan te geven dat zij op de wachtlijst voor een ligplaats geplaatst wensen te worden.
2.2 Bij aanmelding dient het nieuwe lid aan te tonen over een boot te beschikken cq. er één aan te schaffen.
2.3 Het watersportbelang van WSV Bovenhaven staat voorop. Indien een ligplaats beschikbaar komt is het nieuwe lid verplicht deze te accepteren.
2.4 Nieuwe leden welke zich aanmelden met de intentie alleen gebruik te willen maken van het clubgebouw worden niet aangenomen.
ARTIKEL 3: LIGPLAATSEN
3.1 Behoudens het gestelde in artikel 5.2 worden de ligplaatsen door het bestuur stilzwijgend toegewezen aan die leden, die het voorafgaande jaar een ligplaats hebben toegewezen gekregen en die aan de financiële verplichtingen jegens de vereniging hebben voldaan. Behoudens het gestelde in artikel 3.2 worden eventueel resterende ligplaatsen toegewezen aan die leden die volgens een hiertoe door het bestuur aan te houden wachtlijst in aanmerking komen, mits de afmetingen van het vaartuig overeen komen met de grootte van de beschikbare ligplaats.
3.2 Aan personen gevestigd buiten de gemeente Kampen wordt geen ligplaats aangewezen.
3.3 De toegewezen ligplaats mag uitsluitend worden aangewend door het lid aan wie en voor het vaartuig, waarvoor de ligplaats is toegewezen.
3.4 Als het vaartuig waarvoor de ligplaats is toegewezen, niet meer het eigendom is van het lid aan wie de ligplaats is toegewezen, dient het vaartuig te worden verwijderd binnen een termijn van 14 dagen na de eigendomsoverdracht van het vaartuig.
Met betrekking tot het eigendom van een vaartuig kan het bestuur een onderzoek instellen aan welk onderzoek het betreffende lid is gehouden medewerking te verlenen.
3.5 Bij aanschaf van een ander vaartuig, waarvan de afmetingen niet meer voldoen aan de grootte van de toegewezen ligplaats, vervalt de ligplaats weer aan de vereniging. Het bestuur is niet verplicht een vervangende ligplaats toe te wijzen. Het betreffende lid zal, indien hij het bestuur hiertoe schriftelijk verzoekt op de wachtlijst worden geplaatst. Indien het vaartuig kleiner van afmeting is kan het bestuur een andere ligplaats toewijzen. Een eventuele ruil kan bij toestemming van het bestuur en de andere partij wel plaatsvinden.
3.6 De toegewezen ligplaats dient goed door de ligplaatshouder te worden beheerd. Lozing van olie of verontreinigd bilgewater is verboden. Verder is het achterlaten van iedere vorm van afval verboden. Huishoudelijk afval dient uitsluitend in de daarvoor bestemde containers te worden achtergelaten. Het gebruik van een onderwater toilet in de haven is niet toegestaan.
3.7 Het is niet toegestaan op het bij de ligplaats behorende steiger- en oevergedeelte materialen e.d. op te slaan of allerlei voorzieningen aan te brengen zonder toestemming van het bestuur.
3.8 Het is niet toegestaan bijbootjes op een andere plaats dan aan het eigen vaartuig of op de jollensteiger af te meren of op te slaan. Zonder toestemming van het bestuur is het niet toegestaan materialen, boten, trailers, onderdelen, scheepsuitrusting e.d. in gebouwen of op terreinen van de vereniging op te slaan.
3.9 Indien een lid niet meer in aanmerking wenst te komen voor de hem toegewezen ligplaats dient hij het bestuur hiervan schriftelijk in kennis te stellen.
3.10 De havenmeester is bevoegd om, indien omstandigheden dit noodzakelijk maken, een lid te verzoeken een andere ligplaats dan de toegewezen ligplaats in te nemen. De eigenaar van het vaartuig dient aan zulk een verzoek te voldoen.
3.11 Zonder toestemming van de havenmeester mag men niet een andere dan de toegewezen ligplaats innemen.
3.12 De vaartuigen dienen zodanig te worden afgemeerd of gestald, dat er ongeacht de weersomstandigheden, geen schade of hinder (ook geluidshinder) kan ontstaan aan andere vaartuigen en/of havenaccommodaties.
3.13 Indien niet aan het gestelde onder 3.12 wordt voldaan, kan hierin door het bestuur worden voorzien op kosten van de ligplaatshouder.
3.14 Het is verboden las-, slijp- of machinale schuurwerkzaamheden op de ligplaats te verrichten. Bij handschuur werkzaamheden dient afscherming plaats te vinden zodat andere schepen hiervan geen hinder ondervinden. De havenmeester houdt het recht werkzaamheden bij onvoldoende voorzorgsmaatregelen te verbieden.
3.15 Het is niet toegestaan drinkwater te gebruiken voor het schoonspoelen van de vaartuigen.
3.16 Indien de ligplaats meer dan één nacht niet wordt gebruikt is de ligplaatshouder verplicht dit te melden bij de havenmeester. De havenmeester is gerechtigd deze ligplaats voor andere vaartuigen te benutten.
3.17 Het is niet toegestaan vanuit de haven een vaartuig, waarvoor een ligplaats is toegewezen, te verhuren of te doen verhuren.
3.18 Bij gehele of gedeeltelijke herinrichting van de haven is een ligplaatshouder verplicht een andere ligplaats, door het bestuur aangewezen, te aanvaarden.
3.19 Het gebruik van aggregaten in of op het schip, en ook op de wal is niet toegestaan.
ARTIKEL 4: LIGGELDEN
4.1 Het liggeld voor de ligplaatsen wordt, ongeacht de afmetingen van het vaartuig, berekend met als maatstaf de aangegeven boxbreedte. Het liggeld is bij vooruitbetaling verschuldigd.
4.2 Het bedrag aan liggeld is per kalenderjaar verschuldigd ongeacht of op de toegewezen ligplaats het vaartuig aanwezig is. Indien een ligplaats langer dan 6 maanden niet gebruikt wordt door het vaartuig waarvoor deze is uitgegeven, kan het bestuur deze aan een ander lid toewijzen.
4.3 Het lid dat 4 weken na ontvangst van de nota voor het verschuldigde liggeld het bedrag niet heeft voldaan, zal schriftelijk worden gemaand, verhoogd met 25 euro. Is het verschuldigde liggeld binnen 14 dagen verhoogd met 25 euro niet voldaan, dan zal het lid nogmaals schriftelijk worden gemaand, ditmaal echter verhoogd met 50 euro. Is het liggeld dan binnen 14 dagen nog niet betaald gaat het bestuur ervanuit dat het lid geen aanspraak meer wil maken op de ligplaats en vervalt deze, per aangetekend schrijven zal dit aan het lid meegedeeld worden. Het lid dient vervolgens zijn/haar vaartuig binnen14 dagen uit de haven te verwijderen. Indien 14 dagen na dagtekening van het aangetekend schrijven het vaartuig niet uit de haven is verwijderd, is het bestuur gerechtigd het vaartuig uit de haven te doen verwijderen. Van een dergelijk voorgenomen verwijdering zal het lid per aangetekend schrijven op de hoogte worden gesteld.
4.4 Voor de liggelden van ligplaatsen aan jollensteiger of op/in de rekken gelden eveneens de artikelen 4.1 tot en met 4.3 met dien verstande, dat voor deze ligplaatsen een vast tarief per ligplaats geldt ongeacht de grootte van het vaartuig. De afmetingen mogen niet van dien aard zijn dat het betrokken vaartuig niet past binnen de omschrijving “bijboot”. Dit ter beoordeling van het bestuur.
ARTIKEL 5: VAARTUIGEN
5.1 Vaartuigen die een totale lengte van 12.00 meter of een breedte van 4.00 meter te boven gaan zullen geen ligplaatsen worden toegewezen.
5.2 De vaartuigen dienen goed te worden onderhouden. Het bestuur kan aan eigenaren van niet goed onderhouden vaartuigen een ligplaats weigeren of afnemen, dit ter beoordeling van het bestuur.
5.3 Motorvaartuigen dienen voorzien te zijn van een goed werkende brandblusser geschikt voor het bestrijden van branden aan boord.
5.4 Het is niet toegestaan het voortstuwingsmechanisme in bedrijf te hebben bij afgemeerde vaartuigen.
ARTIKEL 6:TOILETTEN EN DOUCHE
6.1 Bij gebruik van toiletten en douche dient men zorgvuldigheid in acht te nemen, zodat deze ruimten zindelijk en schoon blijven. In de doucheruimte dienen na gebruik zeepresten te worden verwijderd.
6.2 Het is verboden de inhoud van chemische toiletten in de toiletten te ledigen.
6.3 In de toiletten, urinoirs en wasbakken (binnen en buiten) mag geen vis e.d. worden schoongemaakt. Voor het schoonmaken van vis e.d. is een aparte wasbak gemonteerd (buiten).
ARTIKEL 7: TELEFOON
7.1 De in het havenkantoor aanwezige telefoon kan uitsluitend worden gebruikt in noodgevallen.
ARTIKEL 8: AANSPRAKELIJKHEID
8.1 De vereniging is niet aansprakelijk voor diefstal, brand of andere schade aan vaartuigen, inventaris, scheepsuitrusting of andere eigendommen aanwezig in de haven. 8.2 De eigenaar van het vaartuig is aansprakelijk voor schade aan andere vaartuigen of havenaccommodatie door zijn toedoen of door toedoen van zijn gasten of personeel veroorzaakt, alsmede voor schade veroorzaakt door personen, die in zijn opdracht werkzaamheden aan het vaartuig verrichten.
ARTIKEL 9: HELLINGWERKZAAMHEDEN
9.1 Afspraken tot het verrichten van hellingwerkzaamheden dienen te worden gemaakt met de technische commissie, die beslist wanneer de gewenste werkzaamheden kunnen plaatsvinden.
9.2 Aanvragen tot het verrichten van hellingwerkzaamheden worden in volgorde van ontvangst afgedaan. Bij annulering korter dan 24 uur van te voren dient het verschuldigde bedrag alsnog te worden voldaan, tenzij door de vereniging of aanvrager een andere gegadigde wordt gevonden.
9.3 Indien vanwege waterstand, materiaaldefect of andere omstandigheden de hellingwerkzaamheden niet op de overeengekomen datum en tijdstip kunnen plaatsvinden zijn claims uitgesloten.
9.4 Het gebruik van hellingwagens, takels of hijstoestellen, die niet het eigendom zijn van de vereniging is zonder uitdrukkelijke toestemming van de technische commissie verboden.
9.5 De technische commissie, of een door hem aangewezen persoon, heeft de leiding van de hellingwerkzaamheden en zijn instructies dienen te worden opgevolgd. Hij kan de eigenaar van het vaartuig of diens vertegenwoordiger alle werkzaamheden opdragen, die hij voor een goed verloop van de werkzaamheden noodzakelijk acht.
9.6 De eigenaar van het vaartuig of diens vertegenwoordiger is verplicht alle bij de hellingwerkzaamheden gebruikte materialen op te bergen op de door de technische commissie aan te geven plaatsen.
9.7 De eigenaar van het vaartuig dient zorg te dragen voor voldoende mankracht. Bij het niet voldoen aan deze voorwaarde is het de havenmeester niet toegestaan de hellingwerkzaamheden uit te voeren.
9.8 Indien de installatie, waarop het vaartuig moet worden geplaatst niet geschikt of passend is, wordt de extra benodigde tijd in rekening gebracht of wordt het vaartuig weer te water gelaten, waarbij dan wel het hellinggeld verschuldigd is.
9.9 Alle hellingwerkzaamheden geschieden voor risico van de eigenaar van het vaartuig. 9.10 De tarieven voor hellingwerkzaamheden worden door het bestuur vastgesteld. De verschuldigde bedragen dienen direct na afloop van de hellingwerkzaamheden aan de havenmeester te worden voldaan, die hiertoe een ontvangstbewijs zal verstrekken.
ARTIKEL 10: LOODS EN WERKPLAATS
10.1 Indien de loods is verhuurd, is deze zonder toestemming van de huurder niet voor andere personen toegankelijk met uitzondering van de technische commissie, leden technische commissie en bestuur.
10.2 In de loods mogen werkzaamheden ten behoeve van het eigen vaartuig worden verricht door eigenaren en met deze eigenaren samenwerkende personen.
10.3 Apparatuur en gereedschap van de vereniging mogen slechts bij uitzondering en met toestemming van de technische commissie worden gebruikt. Bij schade aan gebouwen, apparatuur of gereedschap van de vereniging is de eigenaar van het vaartuig aansprakelijk. De technische commissie is bevoegd ten aanzien van gebruik van loods, werkplaats, apparatuur en gereedschap van de vereniging corrigerend op te treden en zijn instructies dienen onverwijld te worden opgevolgd.
10.4 Werkzaamheden ten behoeve van de haven hebben altijd voorrang voor wat betreft het gebruik van loods, werkplaats, apparatuur en gereedschap.
10.5 Het spuiten van verf en andere dergelijke werkzaamheden zijn niet toegestaan in gebouwen en op terreinen van de vereniging.
10.6 Het is zonder toestemming van het bestuur niet toegestaan materialen, onderdelen, scheepsuitrusting e.d. in gebouwen of op terreinen van de vereniging op te slaan. De technische commissie is bij toestemming verplicht een bedrag in rekening te brengen.
10.7 Voor huur gedurende een bepaalde periode van de loods dient een verzoek te worden gericht aan de technische commissie, die de aanvragen naar volgorde van binnenkomst zal behandelen. Bij annulering dient de huur te worden voldaan, tenzij door de vereniging of aanvrager een andere gegadigde wordt gevonden. De duur van de huurperiode is maximaal 2 weken aaneengesloten. Voor langere huurperioden is vooraf de toestemming nodig van het bestuur.
10.8 Tussen 22.00 uur ’s avonds en 07.00 uur ’s morgens mogen door de huurder geen werkzaamheden worden verricht die hinderlijk lawaai veroorzaken. Dit ter beoordeling van de technische commissie.
10.9 De huurder is verplicht erop toe te zien dat de loods vrij blijft van verf e.d. In de toiletten, urinoirs en wasbakken mag geen verf worden weggespoeld en verfmaterialen worden schoongemaakt.
10.10 De loods kan, in overleg met de huurders, aan meerdere personen gelijktijdig worden verhuurd.
10.11 De huurder is verplicht er op toe te zien dat de loods wordt afgesloten en de verlichting is gedoofd, indien hij deze verlaat bij onderbreking van de werkzaamheden. 10.12 Het verschuldigde huurbedrag dient direct na afloop van de huurperiode te worden voldaan.
10.13 Voor elektriciteitsgebruik is het bestuur verplicht een bedrag in rekening te brengen.
10.14 De huurder is aansprakelijk voor alle schade door zijn toedoen of door toedoen van met hem samenwerkende personen of in zijn opdracht werkende personen, aangebracht aan accommodatie, apparatuur en gereedschap van de vereniging.
10.15 De huurder is verplicht na afloop van de huurperiode de loods op te leveren in een staat, zoals deze was bij aanvang van de huurperiode. Eigendommen van de huurder dienen na afloop van de huurperiode direct te worden verwijderd.
10.16 Het is verboden las- of slijpwerkzaamheden of andersoortige brandveroorzakende werkzaamheden in of nabij de kantine, loods en werkplaats te verrichten.
10.17 Het is verboden gebruik te maken van een frituurpan in of nabij de loods en werkplaats.
ARTIKEL 11: TERREINEN
11.1 Het is niet toegestaan op het haventerrein door de milieuwet verboden stoffen of materialen te gebruiken. Kwasten, verfresten, lege blikken e.a. chemisch afval dient men zelf mee naar huis te nemen.
ARTIKEL 12: HUIS- EN GEDRAGSREGELS
12.1 Een ieder die zich op de haven bevindt, is gehouden orde, rust en zindelijkheid te betrachten, de veiligheid in acht te nemen en te voorkomen dat men door zijn gedrag aanstoot geeft. Aanwijzingen van havenmeester en kantinebeheerder dienen opgevolgd te worden.
12.2 Op de haven is het niet toegestaan hinderlijk lawaai te maken.
12.3 Overlast op haven en kantine moet worden voorkomen, waaronder geluidsoverlast. Onder geluidsoverlast wordt verstaan harde muziek, zingen, schreeuwen en dergelijke. 12.4 De kantine dient gebruikt te worden als verenigingsgebouw en mag in geen enkel geval het karakter hebben van een café.
12.5 In de kantine mag niet worden gerookt.
12.6 Bedienend personeel mag geen alcohol nuttigen tijdens de uitvoering van werkzaamheden.
12.7 Een feest of soortgelijke door en voor de leden mag alleen worden gegeven met uitdrukkelijke toestemming van het bestuur tot een maximum van 5 per jaar. Live muziek, dj’s of zangers zijn zonder toestemming van het bestuur niet toegestaan.
12.8 De openingstijden van de kantine worden door het bestuur bepaald.
12.9 De tijdstippen met betrekking tot het schenken van alcohol (bier en wijn) wordt door het bestuur bepaald.
12.10 Personen die agressie of ander normafwijkend gedrag (bijv. alcoholmisbruik) vertonen worden door de dienstdoende havenmeester/kantinebeheerder uit de kantine/haven verwijderd en zal een waarschuwing ontvangen van het bestuur. Bij herhaling wordt artikel 15.2 van kracht.
12.11 Het gebruik van drugs ed. is ten strengste verboden. Indien dit wordt geconstateerd is het bestuur bevoegd de betrokkene de toegang tot de haven permanent te ontzeggen en het eventueel lidmaatschap te ontnemen.
ARTIKEL 13: PASSANTEN
13.1 Passanten dienen op een nette en ordelijke wijze te worden ontvangen en te woord worden gestaan.
13.2 Passanten die met een vaartuig de haven bezoeken, dienen zich bij eerste gelegenheid bij de havenmeester te melden en de liggelden te voldoen.
13.3 Op de dag van zijn vertrek dient de passant zijn ligplaats voor 12.00 uur te verlaten. Indien hij na 12.00 uur nog met zijn vaartuig aanwezig is, wordt nog een etmaal in rekening gebracht.
ARTIKEL 14: WINTERSTALLING OP DE WAL EN IN HET WATER
14.1 Winterstalling dient schriftelijk te worden aangevraagd voor 1 oktober van het lopende jaar bij de havenmeester.
14.2 Kosten van de winterstalling op de wal bedragen 15 euro. Deze dient vooraf aan de havenmeester te worden voldaan, anders kan er geen stalling plaatsvinden.
14.3 Kosten winterstalling in het water bedragen 5 euro per meter / per winterseizoen, excl. stroom en excl. lidmaatschap.
14.4 Boten die op de wal zijn gestald dienen uiterlijk 1 april van het volgende seizoen verwijderd te worden.
14.5 Indien men gedurende het winterseizoen (periode 1 oktober tot 1 april) wil wonen op zijn/haar boot, dient hiervoor vooraf toestemming te worden gevraagd aan het bestuur.
ARTIKEL 15: NALEVING HAVENREGLEMENT
15.1 Alle leden zijn verplicht het bestuur en havenmeester/kantinebeheerder zoveel mogelijk steun te verlenen om de goede gang van zaken in de haven te bevorderen. 15.2 Bij overtreding van het havenreglement, die niet op eerste sommatie ophoudt of ongedaan wordt gemaakt, is het bestuur bevoegd de betrokkene de toegang tot de haven tijdelijk of permanent te ontzeggen en eventueel het lidmaatschap te ontnemen.
ARTIKEL 16: SLOTBEPALING
16.1 In gevallen waarin dit reglement en of de statuten niet voorzien, beslist het bestuur.
Dit reglement is goedgekeurd in de ledenvergadering van Februari 2015. Watersportvereniging Bovenhaven IJsseldijk 12a 8261 LK Kampen.

Dowload hier het havenreglement

klik hier

Bel of app de havenmeester